Sommige kleuren, zoals zwart en rood, zijn met voedselkleurstof wat lastig te kleuren.  Vaak neigt de zwart meer naar een donker grijs en de rood naar een diep roze. En laten we dat nu net niet willen!


Van sommige kleurstoffen, zoals bijvoorbeeld geel, heb je een enkel druppeltje nodig om al direct een mooie gele kleur te krijgen in je crème of fondant/marsepein. Bij rood, zwart en andere donkere kleuren kan je soms voor je gevoel een halve tube leeg knijpen en nog niet de juiste kleur bereiken. Dat je dus meer kleurstof nodig hebt voor deze kleuren klopt. Ook maakt het uit welke kleurstoffen je gebruikt. In onze winkel verkopen wij sterk geconcentreerde gel voedsel kleurstoffen van Rainbow Dust, Funcakes en Wilton. 

Maar wat ook goed is om te weten, is dat de kleurstoffen vaak nog lang ‘na kleuren’. Hiermee bedoel ik dat de kleurstof soms even tijd nodig heeft om op volle sterkte te komen. Heb je bijvoorbeeld al aardig wat zwarte kleurstof in je crème gedaan en ziet deze er nog steeds antraciet kleurig uit? Wacht dan een aantal uren en je zult zien dat de kleur een stuk dieper is geworden! Dat geldt ook voor royal icing, fondant, gumpaste of marsepein. Heb je de tijd, kleur dan de avond van te voren voordat je het fondant gaat gebruiken, dan is hij de volgende dag goed door gekleurd. Je kunt natuurlijk ook gewoon kant en klare zwarte en rode fondant en marsepein in de winkel kopen, mocht je er niet aan willen beginnen 😊


Hier zie je 2 foto’s. De linker foto is Botercrème direct na het toevoegen van de Rainbow Dust Progel Black kleurstof. De rechter foto is van een aantal uren later. De kleur is al dieper geworden. 

    

Extra kleur tips!

Heb je geen tijd om te wachten, dan kun je in het geval van Botercrème ook een klein beetje van de crème kleuren en in de magnetron opwarmen. Door het verwarmen zal de kleur gelijk op volle sterkte komen. Voeg dit dan toe aan de rest van je crème. Zo kun je ook goed bepalen wat de uiteindelijke kleur van je crème wordt en kom je niet voor verrassingen te staan als je pastel tintje toch ineens wat blauwer blijkt.  Hetzelfde geldt uiteraard ook voor uitgekleurd fondant/marsepein etc. Kleur eerst een beetje fondant en wacht tot de kleur is uitgewerkt. Voeg daarna evt. wit toe om tot de juist kleur te komen.
 
  Erika van den Haak     19-09-2021 22:22     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.